• Cannabis News

Marijuana Concentrates Quiz

So you think you know all about marijuana concentrates? Find out how much you really know with this marijuana concentrates quiz from CannaSaver, the Savvy Stoner’s favorite source for the best dispensary coupons and newest marijuana deals near me! Are you a dunce when it comes to dabbing, or are you a clever concentrates connoisseur?

Cannabis Concentrates Quiz Questions

Choose one answer for each of the following questions. You’ll find the answer key and the results of your marijuana concentrates quiz at the end.

1. Which of the following could be used for dabbing?

A)    caviar

B)    shake

C)   budder

2. Which of the following is the hardest in density at room temperature?

A)    wax crumble

B)    shatter

C)   sugar wax

3. What is bubble hash?

A)    Hash that is extracted with BHO

B)    Hash that is extracted in cold water

C)   Hash that is extracted through high-pressure compression

4. What is live resin?

A)    extracts made from frozen marijuana

B)    extracts made from cured marijuana

C)   extracts that must be mixed with water before use

5. Which of the following is part of a dab rig?

A)    Hammer

B)    Nail

C)   Level

6. Which of the following is a type of marijuana concentrate?

A)    Whipped cream

B)    Ear wax

C)   Pancake syrup

7. What does BHO mean?

A)    Butter Hash Oil

B)    Brown Hash Oil

C)   Butane Hash Oil

8. What is sugar wax?

A)    Concentrates with added sweeteners

B)    Small flakes of shatter

C)   A concentrate with a slightly grainy texture

9. Which of the following is NOT a type of concentrate?

A)    Ice wax

B)    Honey oil

C)   Moon juice

10. Which of the following concentrates is considered the purest?

A)    Distillate

B)    Sugar Wax

C)   BHO

 

Answers: Count up your correct answers and see how well you scored! 1)C 2)B 3)B 4)A 5)B 6)B 7)C 8)C 9)C 10)A

Answer Key: Are you a dabbing dunce or a Savvy Stoner when it comes to your knowledge of concentrates?

0-4 correct answers: Dabbing Dunce! When someone asks you if you want to dab, you’re likely to bust out with some outdated dance moves. You have a lot to learn about concentrates! Look at this beginner's guide to concentrates to get started.

5-8 correct answers: Clever Concentrates Connoisseur! You’re no stranger to dabbing, and you’re even familiar with a lot of the lingo when it comes to concentrates. There is still much to learn, though, so get some wax or shatter and take some notes!

9-10 correct answers: Savvy Stoner! You are a Savvy Stoner with all your concentrates knowledge and know-how! Reward yourself with these coupons for cheap concentrates to celebrate!

 

 

 

Continue Reading
What Is Live Rosin

What Is Live Rosin

Posted by CANNASaver on Wednesday, 23 December 2020 in

There aren’t many concentrates that have unanimous agreement among cannabis consumers as a superior product, yet extract lovers across the spectrum clamor over live rosin. While we have known about rosin for years, it was finally time to up the game. So, what is live rosin?

In this guide, you will find information on the following: 

  • The physical properties of live rosin

  • How live rosin compares to rosin

  • The best way to store live rosin

  • The average cost of a gram of live rosin

  • And some tips on if it is legal (or worth it) to make at home

what is live rosin

Let’s Learn About Live Rosin

Rosin is a concentrated marijuana product that owes a large part of its fame to the method it is produced. We will get into that more later; for now, just know all rosin is solventless. 

Rosin looks much like shatter, a concentrate produced using a hydrocarbon such as butane or propane during extraction. Shatter has a texture that cracks, snaps, and shatters apart. Rosin is traditionally more of a clear to somewhat opaque shatter-to-sap texture. 

Live rosin has a bit of a sappy texture and a color that ranges from light amber to clear and reflective. Its luscious, glistening beeswax color draws the eyes into it.

How is Rosin Different from Other Concentrates?

Live rosin is at the higher end of the quality spectrum and carries the price to prove it. We will get more specific on pricing in a bit. Many common waxes, shatters, budders, badders, etc. utilize a hydrocarbon to strip the cannabinoids (THC, CBD, among others) from the plant material.

Most of the hydrocarbon is then purged from the residual material and prepared into various textures for numerous purposes. Not all of the butane or propane has been purged, however. While the remaining hydrocarbon extractant may be in the final product, there are mixed feelings about this. 

Some cannabis lovers believe hydrocarbon extractions can be just fine. Others like the idea that solventless concentrates will always have superior flavor. Enter: rosin.

What is Rosin? 

Rosin is a solventless cannabis concentrate made using two very simple principles - but using them in specific ways - heat and pressure. That is all it takes. Rosin, like resin, is not a new word but one that we borrowed from other products throughout history and across industries. 

Rosin provides a potent cannabis product produced under very specific quantities of heat, pressure, and time. There is a small difference in potency when compared to other common concentrates. The lack of a solvent to thoroughly plunder the plant of its content is largely to blame.

Rosin can be made legally at home as it is not produced using pressurized chemical solvents that can cause home explosions. Unlike BHO or PHO extracts which are a felony offense, rosin can be made (not well) with an item as simple as a hair straightener, a gram of flower, and some parchment. 

live rosin vs resin

What Is Live Rosin? 

Like its family member rosin, live rosin is a solventless hash product produced under heat and pressure. Unlike traditional rosin, however, live rosin has a very specific difference - one that makes it exceedingly more difficult to produce. 

Making a product “live” refers to extracting the concentrate using freshly grown material. Not harvested and dried, but instead harvested and then immediately used in extracts. This preserves or amplifies certain flavors within the extract. 

How Do Rosin and Live Rosin Compare?

Commonly made using dried flower, kief, or water or bubble hash, rosin always comes from the dried or lightly processed cannabis plant. This can affect the potency, the terpene profile, and cannabis lovers and product makers have noticed the difference. 

Live rosin’s superior freshness has extract enthusiasts melting over the complex flavor and robust experience. The texture of live rosin resembles a more whipped, grainy butter than the light amber honey of traditional rosin. Live rosin is sometimes referred to as “rosin batter” due to the whipped honey color and texture.  

Both rosin and live rosin have a potency of between 60%-70% THC, slightly lower than many other forms of concentrate but still more than many cannabis products. 

Rosin and live rosin each carry a price point commonly higher than other forms of hydrocarbon-based extraction methods. Whereas a typical mid-range gram of wax is $30-$40 per gram, live rosin is between $60-$100 per gram and rosin is between $40-$60. 

How is Live Rosin Made? 

Both rosin and live rosin can be made using bubble or water hash, which are two of the oldest forms of hash. Live rosin utilizes fresh, non-dried cannabis flowers to produce the bubble hash, capturing the fresh terpenes and harolding the “live” spirit of the product name.

Bubble hash is not the same thing as kief or dry sift, kief can become a bubble or water hash. Heck, kief can even become rosin. 

live rosin vs rosin

Two Tips on Storing Live Rosin

Like other “live” cannabis products, there are more terpenes available. Sometimes this can look like a sauce around the extract. To best preserve these flavor sauces, along with the rosin itself, there are a few things to keep in mind. 

  1. Keep a lid on

An airtight seal is the most important factor in maintaining the quality of live rosin. Oxygen can make the product visually degrade in a span of a few days, so it’s best to just keep an airtight seal on the product. 

  1. Keep it in a cool, dark place

Much like our groceries, keeping live rosin out of sunlight helps preserve the freshness. While a closet or bedside table can work, a spot in the refrigerator works best.

Looking for Live Rosin? Check Out These Dispensaries:

The Stone

Denver, CO

Local Product of Colorado

Denver, CO

Reefer Madness Dispensary

Denver, CO

Little Brown House

Denver, CO

Continue Reading
CannaSaver Blog

Budder vs Shatter

Posted by CANNASaver on Thursday, 03 June 2021 in Canna Blog

Budder and shatter are both forms of cannabis concentrates. Budder and Shatter are two common concentrates, but others include live resin, wax, or sap. 

Cannabis concentrates are made by chemically extracting the beneficial cannabis compounds from the marijuana flower, like the cannabinoids and terpenes. As such, they tend to have much higher THC concentrations (anywhere from 80% to 100% THC) than traditional marijuana, which hovers around 15% to 20% THC depending on the strain. Essentially, cannabis concentrates are a pure, isolated form of all the great stuff within marijuana.

The high THC concentration also means that you have to smoke a lot less product to get the beneficial effects, which can be better for your wallet and your overall health in the long run.

Concentrate Extraction Methods

Extraction methods for cannabis concentrates vary, however they can generally be grouped into 2 major umbrellas: solvent-based and non-solvent-based.

Thinking back to high-school chemistry, a solvent is a substance or chemical that will dissolve a solid, leaving a liquid solution. In the cannabis world, common solvents used to create concentrates are butane, propane, carbon dioxide, or alcohol

On the other hand, solventless extraction techniques, of which there are many, do not rely on any solvent. As a result, the final product is extremely pure, and many users report enjoying solventless concentrates more. However, these products tend to be much more expensive, and both major extraction methods have been studied extensively to ensure they’re both safe to the user.

shatter wax

What is Shatter?

Shatter is one of the most popular forms of cannabis concentrate. It is traditionally made using butane as a solvent to separate a marijuana plant’s cannabinoids and terpenes from the actual plant. From there, the extracted chemicals are processed into a hard, brittle, amber-color material that is known as Shatter. Shatter gets its name from the fact that it is easily breakable. Shatter concentrates have extremely high THC amounts that vary depending on cannabis strains used and extraction techniques, but generally are at least 85% THC.

budder wax

What is Budder?

Budder, often also called wax, is another form of cannabis concentrate. It is also traditionally made with butane as a solvent. However, unlike Shatter, which is hard and brittle, Budder, in its final form, has a softer and creamier consistency. This means that Budder can be much easier to work with than harder forms of cannabis concentrate. However, since it's a softer material, Budder degrades more quickly and loses its potency faster than harder concentrates.

Budder vs Shatter

Similarities

Budder and Shatter share a lot of key similarities. Both are traditionally made by using butane as a solvent and therefore fall under the umbrella of being called a butane hash oil (BHO).

Additionally, both budder and shatter have extremely high THC concentrations. They also generally tend to cost the same amount and are much more cost-efficient than compared to traditional marijuana.

Right now through Cannasaver, you can get 4 grams of budder and/or shatter for only $38 at any Golden Meds dispensary in Colorado.

In comparison, to get the same amount of THC from traditional flower, you’d be looking at buying ¾ oz, which will cost close to double.

Differences

There are a few key differences when comparing budder vs. shatter.

For one, shatter is a much harder, brittle material than budder, which is traditionally softer and creamier.

Additionally, many people find shatter more visually appealing than budder, since Shatter is a shinier amber, whereas budder tends to be a duller color.

Lastly, Shatter will keep its potency longer than Budder. Since Budder is a softer material, it isn’t as stable as harder concentrates and will degrade more quickly.

Shatter can keep its potency for months and even years, whereas you will want to use your budder more quickly. 

How to Consume Budder vs. Shatter

There are a plethora of different ways that you can consume budder and shatter. A very common way is to use a dab rig or other vaporizing device.

If you prefer, you can also break off pieces of budder or shatter to put inside a joint or blunt when smoking.

Lastly, you can also use budder and shatter inside edibles, if that’s your preferred way of consuming marijuana.

budder vs shatter

Popularity

Both budder and shatter have been growing in popularity recently for a couple of reasons.

Firstly, with recreational marijuana being legalized in more states every year, the market for all things cannabis will continue to grow.

Additionally, cannabis extracts have been growing in popularity when compared to traditional marijuana. When smoked, budder and shatter have a much more muted smell than traditional marijuana, which lends well to users who prefer to partake in the comfort of their own homes.

There’s also a growing school of thought that concentrates are “healthier” than traditional flower. Not only do you have to smoke less to receive the beneficial effects, which can be good for those with sensitive lungs, but you are smoking pure THC, CBD, and terpenes.

Lastly, since concentrates are generally cheaper and keep their potency longer than traditional flower, they are a great choice for the budget-conscious cannabis user. 

Price Differences & Deals

Both budder, often also called wax, and shatter will generally cost you about the same amount.

As such, there’s no real price difference between the two, and whichever type you pick is simply down to personal preference.

Per gram, you’ll generally be looking to spend between $20 and $30, with a lower per-gram price the more you buy. Some people like budder more because it’s softer and more forgiving, whereas others may prefer shatter because of its long shelf life and beautiful amber color.

No matter whether you’re looking into trying budder or shatter out for the first time or are a seasoned user, Cannasaver has partnered with dispensaries to offer you great deals.

One deal that’s particularly great for someone just looking to get started is a $12.95 gram of either Budder or Shatter at all Pure Dispensaries in Colorado.

If you’re a more seasoned user, you might be interested in 8 grams of top-shelf wax or shatter for $99 at The Lodge Cannabis in Denver.

No matter whether you’re interested in budder, shatter, edibles, pre-rolls, or pure flower, Cannasaver is sure to offer fantastic deals for everyone.

Click here to explore our current offerings with participating dispensaries, and happy blazing!

Continue Reading

Deals Near You

1/2 OZ OF TOP SHELF FLOWER $59.33
1/2 OZ OF TOP SHELF FLOWER $59.33
Denver - Recreational
$78.63 (Pre-Tax) Full Bud Ounce
$78.63 (Pre-Tax) Full Bud Ounce
Crested Butte - Recreational
REC $25 GRAM SAUCE OTD
REC $25 GRAM SAUCE OTD
Denver - Recreational
$19.99 100mg Dialed in  Rosin Gummies
$19.99 100mg Dialed in Rosin Gummies
Denver - Recreational
3 Joints for $24
3 Joints for $24
Colorado Springs - Medical
Kush Masters 8g for $120 OTD
Kush Masters 8g for $120 OTD
Denver - Recreational

Archive