• Canna Blog

Marijuana Concentrates Quiz

So you think you know all about marijuana concentrates? Find out how much you really know with this marijuana concentrates quiz from CannaSaver, the Savvy Stoner’s favorite source for the best dispensary coupons and newest marijuana deals near me! Are you a dunce when it comes to dabbing, or are you a clever concentrates connoisseur?

Cannabis Concentrates Quiz Questions

Choose one answer for each of the following questions. You’ll find the answer key and the results of your marijuana concentrates quiz at the end.

1. Which of the following could be used for dabbing?

A)    caviar

B)    shake

C)   budder

2. Which of the following is the hardest in density at room temperature?

A)    wax crumble

B)    shatter

C)   sugar wax

3. What is bubble hash?

A)    Hash that is extracted with BHO

B)    Hash that is extracted in cold water

C)   Hash that is extracted through high-pressure compression

4. What is live resin?

A)    extracts made from frozen marijuana

B)    extracts made from cured marijuana

C)   extracts that must be mixed with water before use

5. Which of the following is part of a dab rig?

A)    Hammer

B)    Nail

C)   Level

6. Which of the following is a type of marijuana concentrate?

A)    Whipped cream

B)    Ear wax

C)   Pancake syrup

7. What does BHO mean?

A)    Butter Hash Oil

B)    Brown Hash Oil

C)   Butane Hash Oil

8. What is sugar wax?

A)    Concentrates with added sweeteners

B)    Small flakes of shatter

C)   A concentrate with a slightly grainy texture

9. Which of the following is NOT a type of concentrate?

A)    Ice wax

B)    Honey oil

C)   Moon juice

10. Which of the following concentrates is considered the purest?

A)    Distillate

B)    Sugar Wax

C)   BHO

 

Answers: Count up your correct answers and see how well you scored! 1)C 2)B 3)B 4)A 5)B 6)B 7)C 8)C 9)C 10)A

Answer Key: Are you a dabbing dunce or a Savvy Stoner when it comes to your knowledge of concentrates?

0-4 correct answers: Dabbing Dunce! When someone asks you if you want to dab, you’re likely to bust out with some outdated dance moves. You have a lot to learn about concentrates! Look at this beginner's guide to concentrates to get started.

5-8 correct answers: Clever Concentrates Connoisseur! You’re no stranger to dabbing, and you’re even familiar with a lot of the lingo when it comes to concentrates. There is still much to learn, though, so get some wax or shatter and take some notes!

9-10 correct answers: Savvy Stoner! You are a Savvy Stoner with all your concentrates knowledge and know-how! Reward yourself with these coupons for cheap concentrates to celebrate!

 

 

 

Countinue Reading
What Is Live Rosin

What Is Live Rosin

Posted by CANNASaver on Wednesday, 23 December 2020 in

There aren’t many concentrates that have unanimous agreement among cannabis consumers as a superior product, yet extract lovers across the spectrum clamor over live rosin. While we have known about rosin for years, it was finally time to up the game. So, what is live rosin?

In this guide, you will find information on the following: 

  • The physical properties of live rosin

  • How live rosin compares to rosin

  • The best way to store live rosin

  • The average cost of a gram of live rosin

  • And some tips on if it is legal (or worth it) to make at home

what is live rosin

Let’s Learn About Live Rosin

Rosin is a concentrated marijuana product that owes a large part of its fame to the method it is produced. We will get into that more later; for now, just know all rosin is solventless. 

Rosin looks much like shatter, a concentrate produced using a hydrocarbon such as butane or propane during extraction. Shatter has a texture that cracks, snaps, and shatters apart. Rosin is traditionally more of a clear to somewhat opaque shatter-to-sap texture. 

Live rosin has a bit of a sappy texture and a color that ranges from light amber to clear and reflective. Its luscious, glistening beeswax color draws the eyes into it.

How is Rosin Different from Other Concentrates?

Live rosin is at the higher end of the quality spectrum and carries the price to prove it. We will get more specific on pricing in a bit. Many common waxes, shatters, budders, badders, etc. utilize a hydrocarbon to strip the cannabinoids (THC, CBD, among others) from the plant material.

Most of the hydrocarbon is then purged from the residual material and prepared into various textures for numerous purposes. Not all of the butane or propane has been purged, however. While the remaining hydrocarbon extractant may be in the final product, there are mixed feelings about this. 

Some cannabis lovers believe hydrocarbon extractions can be just fine. Others like the idea that solventless concentrates will always have superior flavor. Enter: rosin.

What is Rosin? 

Rosin is a solventless cannabis concentrate made using two very simple principles - but using them in specific ways - heat and pressure. That is all it takes. Rosin, like resin, is not a new word but one that we borrowed from other products throughout history and across industries. 

Rosin provides a potent cannabis product produced under very specific quantities of heat, pressure, and time. There is a small difference in potency when compared to other common concentrates. The lack of a solvent to thoroughly plunder the plant of its content is largely to blame.

Rosin can be made legally at home as it is not produced using pressurized chemical solvents that can cause home explosions. Unlike BHO or PHO extracts which are a felony offense, rosin can be made (not well) with an item as simple as a hair straightener, a gram of flower, and some parchment. 

live rosin vs resin

What Is Live Rosin? 

Like its family member rosin, live rosin is a solventless hash product produced under heat and pressure. Unlike traditional rosin, however, live rosin has a very specific difference - one that makes it exceedingly more difficult to produce. 

Making a product “live” refers to extracting the concentrate using freshly grown material. Not harvested and dried, but instead harvested and then immediately used in extracts. This preserves or amplifies certain flavors within the extract. 

How Do Rosin and Live Rosin Compare?

Commonly made using dried flower, kief, or water or bubble hash, rosin always comes from the dried or lightly processed cannabis plant. This can affect the potency, the terpene profile, and cannabis lovers and product makers have noticed the difference. 

Live rosin’s superior freshness has extract enthusiasts melting over the complex flavor and robust experience. The texture of live rosin resembles a more whipped, grainy butter than the light amber honey of traditional rosin. Live rosin is sometimes referred to as “rosin batter” due to the whipped honey color and texture.  

Both rosin and live rosin have a potency of between 60%-70% THC, slightly lower than many other forms of concentrate but still more than many cannabis products. 

Rosin and live rosin each carry a price point commonly higher than other forms of hydrocarbon-based extraction methods. Whereas a typical mid-range gram of wax is $30-$40 per gram, live rosin is between $60-$100 per gram and rosin is between $40-$60. 

How is Live Rosin Made? 

Both rosin and live rosin can be made using bubble or water hash, which are two of the oldest forms of hash. Live rosin utilizes fresh, non-dried cannabis flowers to produce the bubble hash, capturing the fresh terpenes and harolding the “live” spirit of the product name.

Bubble hash is not the same thing as kief or dry sift, kief can become a bubble or water hash. Heck, kief can even become rosin. 

live rosin vs rosin

Two Tips on Storing Live Rosin

Like other “live” cannabis products, there are more terpenes available. Sometimes this can look like a sauce around the extract. To best preserve these flavor sauces, along with the rosin itself, there are a few things to keep in mind. 

  1. Keep a lid on

An airtight seal is the most important factor in maintaining the quality of live rosin. Oxygen can make the product visually degrade in a span of a few days, so it’s best to just keep an airtight seal on the product. 

  1. Keep it in a cool, dark place

Much like our groceries, keeping live rosin out of sunlight helps preserve the freshness. While a closet or bedside table can work, a spot in the refrigerator works best.

Looking for Live Rosin? Check Out These Dispensaries:

The Stone

Denver, CO

Local Product of Colorado

Denver, CO

Reefer Madness Dispensary

Denver, CO

Little Brown House

Denver, CO

Countinue Reading

Deals Near You

15% Off SOCO Dab Rigs
15% Off SOCO Dab Rigs
Denver - Rec & Med
15% off Glass & Accessories
15% off Glass & Accessories
Trinidad - Rec & Med
Select Shatter & Wax $12.95/g
Select Shatter & Wax $12.95/g
Pueblo - Recreational
$78.63 (Pre-Tax) all-bud full OUNCE
$78.63 (Pre-Tax) all-bud full OUNCE
Denver - Recreational
$11.91 / CURED SUGAR WAX 1gram
$11.91 / CURED SUGAR WAX 1gram
Denver - Recreational
$18.27 / LIVE RESIN (1 gram)
$18.27 / LIVE RESIN (1 gram)
Denver - Recreational
$15.88 for MOON ROCK Grams
$15.88 for MOON ROCK Grams
Denver - Recreational

Archive