• Canna Blog

Marijuana Concentrates Quiz

So you think you know all about marijuana concentrates? Find out how much you really know with this marijuana concentrates quiz from CannaSaver, the Savvy Stoner’s favorite source for the best dispensary coupons and newest marijuana deals near me! Are you a dunce when it comes to dabbing, or are you a clever concentrates connoisseur?

Cannabis Concentrates Quiz Questions

Choose one answer for each of the following questions. You’ll find the answer key and the results of your marijuana concentrates quiz at the end.

1. Which of the following could be used for dabbing?

A)    caviar

B)    shake

C)   budder

2. Which of the following is the hardest in density at room temperature?

A)    wax crumble

B)    shatter

C)   sugar wax

3. What is bubble hash?

A)    Hash that is extracted with BHO

B)    Hash that is extracted in cold water

C)   Hash that is extracted through high-pressure compression

4. What is live resin?

A)    extracts made from frozen marijuana

B)    extracts made from cured marijuana

C)   extracts that must be mixed with water before use

5. Which of the following is part of a dab rig?

A)    Hammer

B)    Nail

C)   Level

6. Which of the following is a type of marijuana concentrate?

A)    Whipped cream

B)    Ear wax

C)   Pancake syrup

7. What does BHO mean?

A)    Butter Hash Oil

B)    Brown Hash Oil

C)   Butane Hash Oil

8. What is sugar wax?

A)    Concentrates with added sweeteners

B)    Small flakes of shatter

C)   A concentrate with a slightly grainy texture

9. Which of the following is NOT a type of concentrate?

A)    Ice wax

B)    Honey oil

C)   Moon juice

10. Which of the following concentrates is considered the purest?

A)    Distillate

B)    Sugar Wax

C)   BHO

 

Answers: Count up your correct answers and see how well you scored! 1)C 2)B 3)B 4)A 5)B 6)B 7)C 8)C 9)C 10)A

Answer Key: Are you a dabbing dunce or a Savvy Stoner when it comes to your knowledge of concentrates?

0-4 correct answers: Dabbing Dunce! When someone asks you if you want to dab, you’re likely to bust out with some outdated dance moves. You have a lot to learn about concentrates! Look at this beginner's guide to concentrates to get started.

5-8 correct answers: Clever Concentrates Connoisseur! You’re no stranger to dabbing, and you’re even familiar with a lot of the lingo when it comes to concentrates. There is still much to learn, though, so get some wax or shatter and take some notes!

9-10 correct answers: Savvy Stoner! You are a Savvy Stoner with all your concentrates knowledge and know-how! Reward yourself with these coupons for cheap concentrates to celebrate!

 

 

 

Countinue Reading
CannaSaver Blog

Wax Dabs

Posted by CANNASaver on Thursday, 24 June 2021 in Canna Blog

Cannabis concentrates are becoming a staple to the marijuana industry. With marijuana use increasing around the country, more people are aware of “dabbing” or “dabs” With 7/10 around the corner to celebrate marijuana’s “OIL” products such as wax, shatter,  hash oil, and live resin. Whether you're a newer consumer or an old-school consumer being introduced to the term dabbing, you may have questions.

Dabs come in several different sizes, shapes, and ultimately, forms. Dabbing can reference many kinds of THC concentrates; from shatter to live resin. But today, we’re going to look at my favorite concentrate known as a wax dab.  

wax dabs

The Titular DAB

A dab can essentially be seen as the measurement to which people dose out their marijuana concentrates. Depending on their consistency, these marijuana concentrates are also commonly referred to as wax, shatter, live resin, etc. These kinds of concentrates are heated on a hot surface, a banger/e-nail, and then inhaled through a bong-like device known as a dab rig. The term has been used for about a decade or so. 

Dabs are made by pouring butane over marijuana. This process allows the THC to leave the marijuana plant and dissolve into the butane leaving a gummy, somewhat solid product that contains high amounts of THC.

What is This?! Wax Made From Bees?!

Wax, despite its name, is not made from beeswax. This type of marijuana gets its name from the concentrate’s texture and appearance. Varying between being relatively gooey being incredibly brittle; wax has an opaque appearance that appears throughout.

Depending on moisture, temperature, and techniques used to extract wax; the concentrate can take on many different forms in the outcome. When the wax is a gooier wax, that tends to be a budder. The other end of that breeds consistencies like crumble.

sugar wax

Different Types of Wax

BHO - Butane Hash Oil, extracts various cannabinoids. Extracting wax, using BHO, is a way to cultivate leftover parts on the marijuana plant remaining after trimming; like leaves or stems. This is why it's cheaper and easier to find.

BUDDER - Considered the cleanest and most wanted wax concentrate. Budder closely resembles butter you would put on toast. Budder is smooth in texture and a highly potent concentrate often hitting 90% THC potencies.  The process is a difficult one due to the process requiring strenuous whipping during the extraction process.

CO2 - solvent-free and tends to be pricey. Produced without toxins, while retaining terpene flavors. Extraction is pricey due to needing specialized equipment. But delivers in terpenes and cannabinoids.

CRUMBLE - Crumble is made from BHO. Crumble is made during the process of purging oil in a large vacuum oven. In the process, the extraction develops a soft consistency but maintains an extremely brittle consistency which can crumble when being prepared. Crumble is a favorite for vaporizers.

PHO - Propane Hash Oil, is an extraction method using propane instead of butane. Everything else is pretty much the same. Some people prefer it because it can be made into a pretty good budder (kind of creamy/buttery concentrate) with vigorous whipping. Experienced PHO makers note that, depending on the strain, it’s possible to get more terpenes and fewer residuals by using propane.

WAX -  Resembles honey which is where it gets its name. Wax concentrates have a very high content of THC and other cannabinoids (much higher than regular buds or trim runs) and need to be handled carefully. If you’re not used to vaporizing something so potent, the best advice I can give you is to start slow.

wax dab rig

How To Dab That Concentrated Wax

Unlike smoking a bowl, you are going to need a specific set of tools. Tools that will make any wax concentrate cower in fear of you.

TOOLS:

  • Dab rig - A small, bong-like smoking apparatus 

  • Nectar collector - A straw-like smoking device

  • Vape Pen - Concentrate vaporizer

Some consistencies of concentrate are easier to consume using all the various ways. Brittle/crunchy concentrates, like shatter, are easier to smoke when dropped onto a hot banger. It’s also worth noting that the higher the temperature you burn the nail, the much more harsh your smoke will be. When temperatures remain lower, the more flavor and cloud production.

When using a Nectar Collector, specifically designed trays/dishes are a must. These kinds of products are made out of glass, quartz, or silicone. After putting a small dab onto the container, blowtorch the tip of the collector. While heated, drag the hot nail across the wax while sucking through the mouthpiece. 

Health and Dabbing Wax

Dabbing wax is arguably one of the healthiest ways to smoke marijuana, although there haven't been too many studies quite yet. For us, it is a bit lighter on the throat and lungs (depending on how hot you prefer to dab).

Benefits of Dabbing

Cannabis enthusiasts will find some advantages to dabbing if they maintain clean and tested products. Dabbing is known for its quick onset time and lasting powerful effects on the user. For those who deal with chronic pains, use dabbing as a guaranteed way to obtain swift, effective bodily relief.

When properly made, dabs can be a product that’s much easier on the lungs than a typical cannabis flower. When smoking, burnt buds create resin which isn’t great for your lungs. Concentrates tend to destroy most unwanted resins while providing terpenes and other helpful cannabinoids into your body.

Dangers of Dabbing

Now for the bad news. Dabbing is, in fact, more dangerous than normal for the average smoker. To those unfamiliar with dabbing, heating a banger with essentially a flamethrowing lighter may appear dangerously off-putting. Though as tech moves forward, devices like an e-nail are eliminating the use of crazy torches. And trust me, I’ve burned many things (including my actual body) that I most certainly didn’t want or intend to.

dab concentrate

Deals on Wax In Denver

The Lodge has two dispensaries locations in downtown Denver.

Current deals on WAX are:

Herbs 4 you is located in the Capitol Hill Area.

Current deals on WAX include:

Chronic Therapy has a location in Wheat Ridge and Cortez.

Current deals on WAX include: 

Countinue Reading

Deals Near You

Rosslyn Rosin grams $50OTD
Rosslyn Rosin grams $50OTD
Denver - Medical
REC - Happy Hour
REC - Happy Hour
Denver - Recreational
2g of Live Resin for $55!
2g of Live Resin for $55!
Denver - Recreational
$14.98 FOR 1g SHATTER/WAX
$14.98 FOR 1g SHATTER/WAX
Trinidad - Rec & Med
2 Ounces of Flower for $250
2 Ounces of Flower for $250
Colorado Springs - Medical
$78.63 (Pre-Tax) FULL-BUD OUNCE
$78.63 (Pre-Tax) FULL-BUD OUNCE
Crested Butte - Recreational
20%, 25%, or 30% Off your total purchase.
20%, 25%, or 30% Off your total purchase.
Manitou Springs - Rec & Med
2 Grams Live Resin for $55*!
2 Grams Live Resin for $55*!
Stapleton - Recreational

Archive